XMRV este numele unui microb înrudit cu HIV şi care ar putea provoca stările inexplicabile de oboseală ce afectează milioane de oameni.
Epuizarea, insomnia, senzaţia permanentă de oboseală, durerile de cap, pierderile de memorie sunt doar câteva dintre simptomele Sindromului de Oboseală Cronică (SOC) care afectează în ultima vreme din ce în ce mai mulţi oameni.
Identificat în 1985, SOC este definit ca o stare de slăbiciune intensă care durează mai mult de şase luni. În întreaga lume sunt înregistrate 17 milioane de cazuri.
Deşi de multe ori medicii îi consideră pe pacienţi drept „bolnavi închipuiţi", boala este cât se poate de reală şi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Dr. Florin Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti, ne-a oferit câteva detalii despre această boală.
Sindromul de Oboseală Cronică a intrat în atenţia cercetării ştiinţifice abia în ultimele două decenii. Spre deosebire de neurastenie (care este o stare de oboseală persistentă, prezentă la persoanele ce desfăşoară o muncă intelectuală excesivă în detrimentul exerciţiului fizic), în SOC există atât afectări psihice (oboseală, tulburări de concentrare şi de somn), dar şi somatice (dureri musculare, articulare, inflamarea ganglionilor, dureri faringiene).
Diagnosticul de sindrom de oboseală cronică se poate pune în cazul în care există o stare de oboseală care nu este rezultatul unui exerciţiu excesiv şi care durează mai mult de şase luni consecutiv, care nu este ameliorată de repaus sau somn, precum şi în cazul în care pacientului nu i se descoperă o altă boală cu simptome similare.
Cauze greu de depistat
De multe ori însă boala e însoţită şi de simptome minore: dureri în gât, inflamarea ganglionilor, dureri articulare şi musculare, tulburări de memorie, incapacitatea de concentrare, intoleranţa la l