Realizatoarea emisiunii „Cealaltă Românie“ de pe TVR 1 este interesată de poveştile oamenilor „care fac lucrurile să meargă“. Irina Păcurariu vrea să meargă, în aprilie, pe cea mai mare insulă de pe Pământ, Groenlanda, pentru a filma reportaje inedite.
Mai citeşte şi:
Cei mai apreciaţi jurnalişti din punct de vedere al imaginii
„Adevărul": Căutarea „subiectului" ţi se pare la fel de incitantă ca şi în primul tău an de jurnalism?
Irina Păcurariu: Bineînţeles, nu cred că te poţi lecui de curiozităţi sau de reflexe. Prietenii mei ştiu că nu mă pot opri să „cer poveşti". Întotdeauna ascult altfel istoriile de viaţă care ne trec tuturor pe lângă urechi. Pot spune că baza de date la care am acces este inepuizabilă. Îmi plac oamenii pe care trebuie să-i convingi să apară la TV, nu cei care de-abia aşteaptă, cei care în locul unde trăiesc fac o mică istorie.
Crezi că „Cealaltă Românie", lipsită de frivolitate, poate fi o alternativă reală în viaţa noastră?
Nu sunt naivă şi nici nu sunt condamnată la optimism cronic, dar ştiu că efortul de a schimba prim-planul merită făcut. Şi nu doar presa ar trebui să schimbe reţeta, ci mai ales politicienii - agenda lor este cea mai importantă, priorităţile din ea pot duce la decizii. Dacă după 20 de ani ne prevalăm tot de bolile sistemului, înseamnă că nu suntem doar lipsiţi de imaginaţie, ci şi farisei.
Cum se vede din „Cealaltă Românie" peisajul pe care îl oferă audiovizualul românesc?
Blazarea unora o putem simţi de acasă, la fel şi aroganţa altora. Ecranele sunt pline de personaje derizorii faţă în faţă cu moralişti indignaţi, sfidând nu doar nervii noştri, ci, mai grav, devenind forma pe care o ia România, fie ea turistică, pitorească sau culturală. Este un amestec incredibil, o salată pe care niciun Jamie Oliver sau Gordon Ramsey, oricât de maeştri bucătari sunt ei, n-ar şti să o asez