Publicaţia „Los Angeles Times” dedică un articol extins, într-un număr recent, uneia dintre cele mai frumoase case din oraşul californian, construită de arhitectul Haralamb Georgescu.
„În Los Angeles, unde se pare că fiecare casă modernistă importantă din punct de vedere arhitectural a fost documentată, studiată şi fotografiată de nenumărate ori, rezidenţa Pasinetti, din 1958, se dovedeşte a fi o rară surpriză: o mică bijuterie care-i intrigă pe vizitatori nu numai datorită designului, ci şi a omului care a conceput-o - nu Neutra, nu Schindler, nu Ain, ci Georgescu”, scrie cotidianul american.
„Are ceva foarte special”
Arhitectul Haralamb Georgescu (1908- 1977), născut la Piteşti şi emigrat din România în 1947, a construit mai multe clădiri în sudul Californiei, „dar nu a câştigat niciodată faima pe care au avut-o contemporanii săi”, notează „L.A. Times”. Clădirea i-a aparţinut scriitorului italian Pier Maria Pasinetti, până în 2006, şi a fost remarcată de influenta publicaţie specializată „Arts & Architecture”, în urmă cu 50 de ani.
La un an după moartea lui Pasinetti, în 2007, casa şi-a găsit un nou proprietar, dezvoltatorul imobiliar Tim Braseth. „Când am intrat pentru prima dată în casă, mi s-a părut că are ceva unic şi foarte, foarte special. Mi-a tăiat respiraţia”, spune Braseth pentru „L.A. Times”. „Designul casei, simplu şi utilitar, e guvernat de geometrie: o serie de cuburi perfecte”, se explică în articol.
Clădirea este în prezent restaurată şi va fi pusă în vânzare anul acesta. Între timp, va găzdui expoziţii de design şi arhitectură. Haralamb Georgescu, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi români, a fost omagiat în 2008 de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Bucureşti, la 100 de ani de la naşterea sa.
În România, a construit Teatrul Naţional din Bucureşti, Cinema Patri