Consumul a doua sau mai multe sucuri racoritoare pe saptamana dubleaza riscul de a face cancer pancreatic, in comparatie cu persoanele care prefera bauturile fara indulcitori sintetici. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Desi este considerat mai rar ca alte tipuri de cancer, cancerul pancreatic are una dintre cele mai mari rate de mortalitate, doar 5% dintre persoanele diagnosticate ramanand in viata in urmatorii ani. Potrivit statisticilor, dintre decesele cauzate de cancer, cele survenite in urma cancerului pancreatic sunt pe locul al patrulea, dupa cancerul la plamani, cel la colon si cel la san. Dr. Mark Pereira, autorul studiului si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Minnesota (Statele Unite), a precizat ca cele mai expuse acestui risc sunt persoanele care consuma in mod regulat bauturi carbogazoase cu diverse arome, obtinute prin utilizarea colorantilor si a indulcitorilor sintetici.
"Nivelul crescut de zahar din bauturile racoritoare are ca efect cresterea nivelului insulinei in organism, care contribuie in mod direct la aparitia si inmultirea celulelor pancreatice cancerigene" – a explicat Pereia, care, impreuna cu colegii sai, au testat timp de 14 ani un lot de 60.524 de voluntari femei si barbati. Conform rezultatelor studiului, in perioada de testare au aparut 140 de cazuri de cancer pacreatic, iar persoanele care obisnuiau sa consume cel putin doua sucuri racoritoare acidulate pe saptamana au avut 87% risc crescut sa dezvolte acest tip de cancer. De altfel, expertii avertizeaza ca bauturile racoritoare contin de opt ori mai mult benzen, un compus chimic despre care se stie ca este cancerigen, fata de nivelul acceptat in apa de baut. Oamenii de stiinta cred ca nivelul mare de benzen ar pute