Într-un comentariu publicat de Ria Novosti analiştii militarii se întreabă dacă "decizia de a implementa un sistem de apărare anti-rachetă, în România, nu este dovada că SUA şi România sunt parte într-o nouă alianţă". O a doua întrebare ridicată de analistul militar Ilya Kramnik, este cât de mult afectează interesele Rusiei pasul făcut, către România, de administraţia Barack Obama.
"În ceea ce priveşte răspunsul Rusiei, acesta este previzibil. Rusia trebuie să întrebe SUA despre ce fel de instalaţii urmează să fie amplasate de Washington. Din ceea ce ştie Rusia în acest moment este că ar fi vorba despre rachete, parte a sistemului integrat de protecţie, inclusiv naval, echipate cu rachete Spider-Man 3 (SM-3)", afirmă Ilya Kramnik.
România acuzată că încalcă tratatul de la Montreux
Adjunctul lui Vladimir Putin, vicepremierul Serghei Ivanov, a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că România a semnat Tratatul de la Montreux din 1936, iar tratatul impune limite stricte privind prezenţa puterilor din afara ţării, în Marea Neagră, lăsând să se înţeleagă că acest nou acord al României cu SUA ar putea încălca acordul de la Montreux.
Analistul militar remarcă faptul că reacţia Rusiei a fost mult mai blândă decât reacţia Kremlinului atunci când SUA a planificat să disloce rachete de interceptare în Polonia şi un radar de urmărire în Cehia.
Ilya Kramnik afirmă că sistemele SM-3 pot intercepta rachete cu rază medie de acţiune, de tipul Shahab-4 şi Shahab-5, cu rază de acţiune limitată la 2.800 kilometri şi 4.300 kilometri. Acest tip de rachete urmează să fie staţionate în Polonia, dar şi în Marea Britanie. Analistul mai afirmă că sistemul respectiv nu poate reprezenta un pericol real pentru forţa nucleară a Rusiei, întrucât că nu poate intercepta rachetele balistice interconti