SPECIAL GOLD. Tinerii intoxicaţi cu produse etnobotanice sunt trataţi acum precum cei care fac exces de medicamente. Sursa: ARHIVA EVZ
Numeroşii tineri care ajung în spitale intoxicaţi cu produse etnobotanice sunt trataţi asemeni oricăror persoane care iau supradoze de medicamente.
În spitale se tratează simptomele, însă dezintoxicare nu se face pentru că astfel de centre sunt foarte puţine şi supraaglomerate.
„Experienţa medicilor pe astfel de substanţe este limitată. Ar trebui create centre speciale pentru aşa ceva”, este de părere medicul Viorica Niţescu, medic primar pediatru cu supraspecializare în toxicologie la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
16 cazuri la Spitalul de Copii
În ultimele două luni, în Secţia de Toxicologie a Spitalului „Grigore Alexandrescu” au fost internaţi 16 adolescenţi cu vârste între 12 şi 17 ani, prezentând intoxicaţii în urma consumului de ţigări ce conţineau substanţe etnobotanice.
„În aceeaşi perioadă, serviciul telefonic TOXAPEL a înregistrat alte nouă cazuri similare. Nu au fost cazuri foarte grave. Au avut tulburări de mers, de echilibru, dureri de cap, ame ţeli”, a spus Viorela Niţescu.
Medicii avertizează că, pe termen lung, consumul de astfel de substanţe afectează memoria, induce depresia, insomniile şi duce la instalarea dependenţei. Pacienţii intoxicaţi cu etnobotanice ajung, de regulă, în Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor din Bucureşti şi din ţară, unde sunt trataţi ca „orice alt pacient care vine intoxicat cu medicamente”.
„Nu există un protocol special pentru tratarea unor astfel de pacienţi. De altfel, până se fac determinările de laborator, nici nu se ştie cu ce substanţe au fost intoxicaţi. Substanţele din produsele etnobotanice au efecte similare altor substanţe din medicamente”, explic