Peste 30 de dosare au fost depuse în prima zi de înscrieri la cursurile necesare pentru a putea în noua „castă” a auditorilor energetici
Toate locuinţele tranzacţionate vor avea nevoie în curând de evaluarea unui auditor energetic. Acesta va stabili cât de eficient din punct de vedere energetic este apartamentul sau casa care fac obiectul tranzacţiei.
La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au început, astăzi, înscrierile pentru cursul de audit energetic în construcţii. Numărul celor care vor începe cursul, în 5 martie, se anunţă, deja, mult mai mare decât în anii trecuţi. Din prima zi au fost depuse peste 30 de dosare, iar reprezentanţii UTCN se tem că nu vor avea destule săli unde să ţină cursurile. Acestea sunt de trei categorii - auditori energetici în construcţii, în instalaţii şi în elaborarea bilanţului termoenergetic. După trei luni, la sfârşitul cursului, participanţii vor obţine o diplomă, condiţie obligatorie ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) să le elibereze, ulterior, atestatul de auditor energetic. Costul unui curs este de 3.000 de lei, în schimbul a 138 de ore pe durata a trei luni, două zile pe săptămână - vinerea şi sâmbăta.
Patru centre
Doar patru centre universitare din ţară organizează acest curs: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti, astfel că participanţii vin de la sute de kilometri pentru a-l urma. „Avem dosare din Galaţi, Piteşti, Constanţa, Sibiu. Deşi este prima zi de înscriere, s-au depus 33 de dosare”, a declarat ing. Marinela Bartolomei, din cadrul Departamentului de Educaţie Continuă al UTCN.
După obţinerea diplomei de absolvire, cei care doresc să obţină atestatul de auditor energetic trebuie să treacă de o comisie de evaluare din cadrul MDRL, şi să suţină un examen. Numărul solicitărilor pentru obţinerea atestatului va creşte vertiginos în perioada imediat