ECRANIZARE. Cartea care a inspirat filmul celebrului cineast, „The Ghost Writer”- lansat azi în premieră mondială la Festivalul de la Berlin-, va apărea în librăriile româneşti la începutul lunii martie.
„Nu simt că am comis un teribil act de trădare”, sunt vorbele lui Robert Harris într-una dintre nenumăratele sale tentative de a se explica în faţa criticilor, după apariţia cărţii „Marioneta”, publicată în România de Editura Allfa, la începutul lunii martie.
Scriitorul era, de 15 ani, relativ apropiat de Tony Blair şi personajul din noul său roman împrumută mult prea multe trăsături de la fostul premier britanic ca să nu trezească cel puţin suspiciuni.
În faţa evidenţei, presa britanică se întreba, în 2007, cât e ficţiune şi cât adevăr în „Marioneta”. Blair s-a autosesizat, răsfoind paginile cărţii, şi a promis că va răspunde cu propriul condei, în memoriile sale.
Pierce Brosnan, premier pe platourile de cinema
Cartea a devenit între timp film, în regia lui Roman Polanski, şi toate flash-urile sunt îndreptate astăzi asupra Berlinului, unde va avea loc premiera mondială a peliculei „The Ghost Writer”. Una dintre curiozităţile zilei este cât de bun va fi Pierce Brosnan în pielea fostului premier al Marii Britanii.
Scenariul peliculei a fost scris, de altfel, de Harris împreună cu Polanski, iar distribuţia îi include şi pe Ewan McGregor, Kim Katrall şi Olivia Williams. „The Ghost Writer” este unul dintre cele 26 de filme din se lecţia oficială a festivalului, iar Polanski - eroul zilei, în absenţă.
„Scriitorul-fantomă”
Pasajul-cheie al volumului este, după cum o subliniază şi autorul într-un interviu acordat publicaţiei „The Guardian”, următorul: „Spune-mi o singură mişcare în politica noastră externă, în ultimii 10 ani, care să nu fi fost făcută în interesul Statelo