Ştefania aude perfect cu implant pentru ureche şi va fi înscrisă, la toamnă, la o şcoală obişnuită. Ştefania Bartha are 7 ani şi, până acum patru ani, intra în categoria copiilor cu două diagnostice grave: surd şi mut. Sursa: Andrei Scutariu
Deşi concluzia doctorilor a fost atât de dură, părinţii au refuzat să se resemneze. La 3 ani, i-au pus fetiţei un aparat auditiv pe urechea dreaptă, cu care începuse să audă zgomote. Apoi au recurs şi la un implant auditiv pentru urechea stângă, o intervenţie dificilă, dar cu rezultate uimitoare. Fetiţa merge la o grădiniţă normală, iar, din toamnă, părinţii o vor înscrie în clasa I la o şcoală obişnuită, unde se duce şi sora ei mai mare, Ioana.
După implantul cohlear şi nenumărate şedinţe de recuperare, copilul aude perfect şi începe să lege primele propoziţii.
Ştefania este un caz fericit. În România, unul până la patru copii dintr-o mie au această problemă. Deşi anual sute de micuţi beneficiază de implant şi reuşesc astfel să audă, prea puţini ajung să şi vorbească fluent. Majoritatea sunt victime ale unui sistem medical care permite recuperarea doar în patru centre medicale specializate (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara), dar şi a resemnării părinţilor.
O intervenţie de implant cohlear, se ridică la aproape 30.000 de euro, dar Ministerul Sănătăţii lasă familiile să ducă singure povara recuperării.
Recuperarea, esenţială
Ştefania face recuperare de două ori pe săptămână la Institutul Hociotă din Bucureşti. Este o domnişorică simpatică şi cochetă, cu ochi căprui, jucăuşi şi părul prins şic în agrafe. Zâmbeşte mai mereu, dar, din timp în timp, pare uşor intimidată. Abia după ce îşi trece mâna prin păr de câteva ori, ca şi cum s-ar încuraja singură, renunţă la timiditate şi vorbeşte, chinuindu-se să răspundă corect la întrebările logopedului.
@