În mai multe grădiniţe din municipiul Sibiu au fost confirmate cazuri de scarlatină. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu dau asigurări că nu este vorba de vreun focar de infecţie.
După ce la sfârşitul săptămânii trecute au fost confirmate prin analize de laborator patru cazuri la Grădiniţa nr. 22, probleme au apărut şi la Grădiniţa nr. 43 şi nr.16, cu câte două cazuri în fiecare unitate de învăţământ. De asemenea, la Grădiniţa nr. 22 sunt alţi trei copilaşi suspecţi de scarlatină. „În cele trei grădiniţe s-a efectuat dezinsecţia şi au fost prelevate probe de exudat faringian atât copiilor în cauză cât şi personalului. Zilnic se face triajul epidemiologic, medicul şcolar merge zilnic să-i verifice timp de zece zile de la ultimul caz confirmat. Se vor face şi şedinţe cu părinţii şi se va supraveghea colectivitatea“, a declarat dr. Adela Morar, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
În restul judeţului au fost raportate cazuri sporadice de scarlatină. Reprezentanţii DSP dau asigurări că nu există niciun focar al acestei boli, nefiind vorba de o epidemie, dar sunt de acord că e doar începutul. „Este sezonul în care evoluează scarlatina, în fiecare an în toamnă şi în iarnă se înregistrează relativ frecvent cazuri de scarlatină. Anul trecut îmi amintesc că au fost şi 16 cazuri într-o şcoală. Acum este doar începutul, dar în nicio grădiniţă nu e declarat focar de infecţie“, a mai precizat dr. Adela Morar.
Scarlatina debutează cu febră de 40° Celsius, frisoane, accelerarea ritmului cardiac, creşterea în volum a ganglionilor, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături şi o stare generală alterată. După 24 -48 ore, se manifestă erupţia cutanată, cauzată de toxina eritrogenă secretată de streptococul beta-hemolitic, care se răspândeşte în întregul organism.