Prima salină artificială din Sibiu a fost deschisă în această săptămână, după câteva luni de pregătiri. Salina nu este amenajată ca un centru SPA, dar ambianţa şi sare de o puritate crescută fac şedinţele de aerosoli să fie plăcute şi eficiente.
Sibienii nu vor mai fi nevoiţi să bată cale lungă să meargă la Praid, Slănic Prahova ori Slănic Moldova pentru a-şi căuta sănătatea. La două-trei staţii de autobuz de casa lor găsesc, în centrul oraşului, prima salină artificială din Sibiu, deschisă de doar cinci zile. Într-un apartament de bloc, la parter, într-o încăpere de patru metri pe patru, sute de brichete de sare, în total 10 tone de sare adusă de la Slănic Moldova, îmbracă pereţii de jur împrejur, lăsând loc liber doar pentru un suport de televizor.
Într-un colţ se află un vas din care ies parcă aburi, acesta având rolul de a umecta sarea şi a păstra umiditatea între 55 şi 65%. Înăuntru sunt două mese, una din ratan pentru clienţii adulţi cu câteva scaune confortabile, şi una mică şi colorată, înconjurată de scăunele pentru copii. Salina artificială poate găzdui în acelaşi timp maxim şase „pacienţi“ care, timp de 50 de minute cât durează o şedinţă de aerosoli salini, pot face orice ca să se relaxeze: să citească o carte sau o revistă, să asculte muzică, să privească la televizor sau să socializeze cu prietenii, la salină putând veni şi grupuri de pacienţi.
Şedinţa costă 15 lei
Ce se întâmplă, de fapt, la salină, unde temperatura este cuprinsă între 18 şi 22 de grade Celsius? „Aerosolii salini aflaţi în atmosferă sunt inhalaţi la nivelul căilor respiratorii şi pe gură, se depun pe căile aeriene superioare şi ajung în organele inferioare ale aparatului respirator unde realizează acţiuni de dezinfecţie, fluidizarea mucoaselor şi refacerea elasticităţii membranelor celulare, refacerea pH-ului, reducerea, curăţarea şi eliminarea microorganisme