Cârnaţi, muşchi, rulade cu legume, tochitură sunt doar câteva dintre preparatele gătite cu măiestrie de participanţii la concursul din staţiunea Balvanyos. Concurenţii sosiţi din Germania, Slovacia, Ungaria dar şi de prin toată România s-au întrecut ieri în preparate care de care mai gustoase şi mai arătoase.
După câteva ore de muncă la tranşat şi împărţit carnea de porc, au ieşit cărnăciori subţiri, aranjaţi frumos lângă mămăliga aburindă, şorici cu sare numai bun de ronţăit până a fost gata caltaboşul, tocăniţe cu ceapă, tochituri, slăninuţă. Toate au mers ca unse abia după ce au fost combinate cu ţuică din sfeclă şi pălincă de prin toate regiunile participante, precum şi cu cozonaci şi prăjituri.
„Mai bine nu se poate promova turismul. Omul vine să vadă zonele frumoase şi cu ocazia asta îl facem să se mai întoarcă aici. Pentru noi e o provocare acest eveniment. Trebuie gândit festival după festival, şi iarna, şi vara, şi toamna ca să putem atrage turiştii. Altfel, în criza asta nu există altă soluţie", a spus primarul staţiunii, Daragus Attila, care este şi preşedintele ANTREC Covasna.
Opinci din şorici
Zece porci au fost sacrificaţi pentru a pregăti specialităţile
Participanţii au venit şi cu idei originale. Pe lângă produsele tradiţionale specifice zonei, echipa din Botoşani a prezentat „opinca de Vorona".
„Am pregătit lebăr, cârnaţ, muşchi, două feluri de rulade cu legume, ruladă umplută cu tocătură, avem piept de porc, opincă umplută. Am creat opinca umplută sau de Vorona, pentru că noi venim din judeţul Botoşani, comuna Vorona. Opinca noastră conţine carne tocată, de la ceafă, părţile slabe, se fierbe în ceaun, se prăjeşte un pic, şoriciul trebuie ales, se coase sub formă de opincă, se ornează şi se poate servi rece sau cald", spun Paul Munteanu şi Ioan Pricopie, din Botoşani.
@