Primăriile Arad, Deva, Oradea, Reşiţa sau Timişoara au aproape la fel de mulţi bani ca anul trecut, iar acolo unde estimările au arătat mai puţin consiliul local a mărit taxele. Puţine proiecte de investiţii îşi mai permit administraţiile locale, iar dintre acestea cele mai multe rezolvă aceeaşi veche problemă: infrastructura.
Cei mai supăraţi pe taxele locale din 2010 sunt locuitorii din Deva, judeţul Hunedoara. Ca să menţină şi anul acesta un buget măcar egal cu cel de anul trecut, de aproximativ 160 de milioane de lei, edilii au majorat impozitele. Potrivit viceprimarului Florin Oancea, programul de investiţii în Deva din acest an are un buget de 40 de milioane de lei. Din aceştia, 5,5 milioane vor fi plătiţi pentru lucrări terminate anul trecut, iar 6,5 milioane vor fi alocaţi pentru lucrări începute şi continuate.
Un exemplu în acest sens ar fi Aqualandul, de care devenii speră să poată profita de la toamnă. Diferenţa de 28 de milioane de lei va fi folosită în acest an exclusiv pentru infrastructură. Norocoşi vor fi locuitorii din Cartierul Viile Noi, unde se va extinde reţeaua de alimentare cu apă şi canal pe şase străzi. Lucrări similare se mai fac şi în alte două zone din Deva. (Adrian Sălăgean)
Oradea: mai mulţi bani
Planurile administraţiei locale de a face bani s-au împlinit în Oradea. Bugetul local este cu 27 la sută mai mare decât în 2009 şi ajunge la peste 625 de milioane de lei. „Creşterea se datorează sumelor primite prin proiectele depuse, din finanţări nerambursabile”, a spus viceprimarul Rozalia Biro. Anul acesta, banii vor fi investiţi tot în drumuri, dar şi în obiectivele turistice care pe viitor sunt o sursă de bani pentru oraş.
Aproape 12 milioane de euro vor fi cheltuite pentru podul pietonal de pe strada Abatorului, se va realiza accesul de pe şoseaua de centură către Piaţa 22 Decembrie şi se va constru