Un arici britanic, un măr românesc, un castron finlandez sau o pălărie imperială chineză. Imaginile trimise de agenţiile de presă ne dezvăluie, cu două luni înainte, cum va arăta Expoziţia Mondială de la Shanghai, care se anunţă a fi cea mai atractivă manifestare de acest gen din istoria omenirii.
Pavilioanele celor peste 200 de ţări şi regiuni care vor fi prezente la Expoziţia Mondială de la Shanghai sunt în mare măsură construite. Până la 1 mai 2010, când se vor deschide oficial porţile platoului expoziţional, harnicii constructori chinezi mai au de amenajat doar interioarele acestora.
Tema aleasă de gazdele chineze este sugerată de sintagma „Un oraş mai bun - o viaţă mai bună", iar arhitecţii din întreaga lume au conceput pentru acest eveniment construcţii inedite, capabile să taie răsuflarea vizitatorilor. Expoziţia Mondială va fi deschisă până pe 31 octombrie 2010 şi, conform estimărilor, urmează să fie vizitată de peste 70 de milioane de pământeni. Pentru prima oară în istorie, întreaga expoziţie va putea fi vizitată şi virtual, pe site-ul Expo Shanghai Online.
Lumea acasă la chinezi
Încă de la început, oficialii chinezi au declarat că acest eveniment este o ocazie unică pentru China de a invita toate ţările lumii la ea acasă. Suprafaţa alocată pavilioanelor a fost de 5,28 kilometri pătraţi, situaţi chiar în mijlocul oraşului Shanghai, el însuşi o metropolă demnă de a fi vizitată. Ţările participante şi-au construit cu fonduri proprii pavilioanele şi vor organiza, în cele 184 de zile cât va fi deschisă expoziţia, peste 20.000 de evenimente culturale, la care vor participa aproximativ 200.000 de vizitatori în fiecare zi.
Secretarul de partid al oraşului Shanghai, Yu Zhengsheng, a declarat recent că forţele de ordine antiteroriste dislocate pentru acest eveniment sunt deja „multiple şi foarte bine pregătite" şi a promis că securitatea