Lipsa cererii și presiunea din piață îi forțează pe producători să reducă marjele de profit
Deși prețurile materialelor de zidărie s-au redus anul trecut cu aproximativ 10%, iar producătorii spuneau că s-a ajuns la un minim istoric, situația din piață îi forțează pe aceștia să ia în calcul noi scăderi. „Este absolut necesară o astfel de măsură chiar dacă acest lucru va duce la încă o scădere semnificativă a marjelor de profit ale companiilor, care deja au înregistrat anul trecut o micșorare a acestui indicativ cu până la 30%”, spune Nicolae Dușu, președintele Asociației Producătorilor de BCA, ProBCA.
Creşte riscul insolvenţei
Acest lucru este însă riscant pentru multe companii în condițiile în care cresc prețurile de producție din cauza scumpirii materiilor prime și a costurilor cu utilitățile. O consecință a acestui lucru poate fi apariția unor noi insolvențe, chiar falimentul a cel puțin unei firme mari, dar și noi concedieri de personal, potrivit lui Marius Marin, vicepreședinte al asociației și CEO al grupului Macon Simcor. Producătorii de BCA susțin că autoritățile ar trebui să amâne alinierea prețului gazelor, prin obținerea unor derogări până la ieșirea din criză. „Liberalizarea acestor prețuri, în condițiile actualei crize economice, ar reprezenta o nouă lovitură adusă producătorilor autohtoni, cu consecințe în creșterea costurilor de producție, ceea ce ar aduce o şi mai mare vulnerabilitate, în condițiile unei cereri scăzute și competiției directe cu materiale din țări din afara Uniunii Europene, pentru care aceste reglementări nu produc efecte", precizează reprezentanții asociației.
Strategiile pe termen lung, necesare
Anul trecut, grosul comenzilor de BCA a fost asigurat de persoanele fizice, în special cu bani trimiși de rudele care lucrează în străinătate și de micii investitori. În prezent, persoanele fizice sunt retic