Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit cantităţi periculoase de antimoniu (stibiu) în sucurile din fructe ambalate în sticle din plastic, scrie Daily Mail. Cantităţile din acest element chimic descoperite de ei în 16 tipuri de sucuri, ale căror mărci nu au fost dezvăluite, erau de 2,5 de ori mai mari decât cele admise, de pildă, în apa de la robinet, iar în unele cazuri, comparativ şi cu normele admise de Uniunea Europeană, chiar şi de zece ori mai mari.
Specialiştii cred că antimoniul a ajuns în sucul de fructe de la sticlele de plastic în care sunt ambalate acestea, situaţii similare fiind raportate în trecut, în Europa, în cazul unor mărci de apă minerală ambalate de asemenea în sticle de plastic.
Antimoniul provoacă în primul rând cancer, dar şi boli de inimă şi de plămâni, potrivit unor cercetări anterioare. Elementul chimic intră în compoziţia tereftalatului de polietilenă, care se foloseşte la fabricarea sticlelor de plastic (PET), tipul de sticlă preferat de cei care îmbuteliază apa minerală. Substanţa face parte din categoria semimetalelor, fiind folosită şi în industria electronică, la fabricarea unor echipamente ignifuge în special. Limita recomandată de UE în apa de băut este de 5 micrograme de antimoniu pe litru. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit cantităţi periculoase de antimoniu (stibiu) în sucurile din fructe ambalate în sticle din plastic, scrie Daily Mail. Cantităţile din acest element chimic descoperite de ei în 16 tipuri de sucuri, ale căror mărci nu au fost dezvăluite, erau de 2,5 de ori mai mari decât cele admise, de pildă, în apa de la robinet, iar în unele cazuri, comparativ şi cu normele admise de Uniunea Europeană, chiar şi de zece ori mai mari.
Specialiştii cred că antimoniul a ajuns în sucul de fructe de la sticlele de plastic în care sunt ambalate acestea