Cei care stau mai bine de 10 ore pe zi în faţa calculatorului ştiu ce presupune acest lucru: oboseală, dureri de cap şi ochi, privire înceţoşată. Pare un scenariu familiar şi poartă nu nume: sindromul virusului computer (CVS).
În ciuda numarului mare de oameni care suferă în urma orelor întregi petrecute în faţa computerului, foarte puţini au auzit sau sunt interesaţi de acest sindrom. Ocazional, semnele pe care le dau ochii obosiţi sunt normale. Dar dacă simptomele sunt multiple şi afectează confortul şi productivitatea, atunci sigur suferiţi de CVS. La fel ca alţi muşchi ai corpului nostru, muşchii ochiului pot resimţi oboseala. Potrivit portalului de cultură medicală Netmedic.ro, un doctor, specializat în terapia ocupaţională, a afirmat că aţintirea privirii la monitorul calculatorului zile întregi este stresantă şi obositoare.
Ochiul uman nu a fost programat pentru astfel de activităţi
Imaginile de pe ecran nu sunt solide, ele sunt formate din numeroase puncte (pixeli) care le face puţin mai întunecate în centru şi neclare pe margini. Sistemul nostru de a focaliza nu ştie prea bine cum să răspundă la un aşa stimul, a explicat doctorul. Ochiul uman a fost conceput pentru a funcţiona în aer liber. Simţul văzului folosit de strămoşii noştri este diferit de cel al omului modern - în special cel care stă în fata unui computer. Lucrând cu texte şi grafice pe monitorul calculatorului s-a creat o noua sursă de stres pentru sistemul nostru vizual. În ziua de azi, aproape toate cerinţele care solicită omul - atât în timpul lucrului, cât şi în cel de recreere - sunt făcute să funcţioneze pe baza acestui simţ.
Computerele trebuie să fie iluminate dintr-o parte, nu direct din faţă sau din spate
Ochii trebuie, deci, să lucreze în plus pentru a focaliza şi refocaliza atunci când privesc un document aflat pe ecran. Strălucirea