» In Centrul Educational "Sfanta Faustina", din incinta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" din Bucuresti, invata in medie 100 de prichindei pe an. Aceasta scoala ii ajuta pe copiii internati sa tina pasul cu lectiile si sa-si dezvolte abilitatile. In lipsa unei legislatii adecvate, Centrul Educational este finantat de doua fundatii din strainatate.
Cele doua sali de cursuri ale Centrului Educational "Sfanta Faustina" – ascuns undeva in spatele curtii Spitalului "Marie Curie" –, cu peretii tapetati cu desene, cu manuale si caiete insirate pe banci si cu cei cativa copii care vorbesc tare, rad, se joaca la calculatoare sau fac adunari la tabla, par dintr-o scoala ca oricare alta.
La o privire mai atenta, diferenta dintre o scoala obis-nuita si aceasta iese la iveala: doi copii sunt in scaune cu rotile, unul are un picior in ghips si o branula fixata la incheietura, in timp ce un altul are o cicatrice lunga si ser-puita pe partea stanga a capului. Centrul Educational "Sfanta Faustina", infiintat in anul 2003, nu este o scoala propriu-zisa, ci un loc in care copii cu afectiuni precum cancer, tetrapareza sau boala "oaselor de sticla" vin sa invete.
Copiii care trec pragul centrului pot sa stea o saptamana, cateva luni sau chiar ani in Spitalul "Marie Curie". Unii vin doar pentru tratament sau pentru recuperare psihomotorie, in timp ce multi sunt practic cazati in saloanele spitalului. Unii se vindeca, altii nu. Toti insa au posibilitatea, din anul 2003, sa urmeze cursurile Centrului Educational. Cladirea din lemn, vopsita in culori vii, a fost construita de fundatia irlandeza "Help Us Dry the Tears", salariile celor sase cadre didactice si rechizitele sunt platite de fundatia bel-giana Nona, iar cheltuielile de intretinere sunt acoperite de spital.
Pacientii-elevi: copii in scaun cu rotile si cu