Kristie Rutzel era in liceu cand a inceput sa respecte principiile unei alimentatii sanatoase. Dupa ce a citit cat de daunatoare sunt produsele imbogatite cu conservanti artificiali, ea a decis sa consume doar alimente 100% organice. Astfel, dieta ei includea doar legume fierte putin sau deloc, in special conopida si brocoli.
In timp insa, starea de sanatate a lui Rutzel s-a deteriorat, iar la varsta de 28 de ani, ea a fost diagnosticata cu ortorexie (orthorexia): o boala caracterizata de obsesia de a selecta alimentele si de a respinge mancarea pe motiv ca nu e sanatoasa, scrie The New York Times.
Pe masura ce lista produselor care contin acizi grasi si aditivi alimentari continua sa creasca, nutritionistii se confrunta din ce in ce mai des cu pacienti ca Rutzel, care isi impun un regim alimentar strict, de obicei vegetarian, pentru a evita alimentele care contin conservanti si au arome sau culori artificiale. Unele persoane prefera sa se infometeze decat sa manance produse mai putin sanatoase. Femeile sunt mai predispuse sa adopte acest mod de viata decat barbatii, deoarece ele citesc cu atentie ambalajele produselor cand merg la cumparaturi si studiaza listele cu calorii ale alimentelor.
Primul doctor care a tratat-o pe Rutzel nu auzise de ortorexie si i-a prescris un tratament pentru anemie si osteoporoza, boli declansate din cauza lipsei de vitamine si de calciu din organism. Femeia isi aminteste ca sfatul medicului a fost sa manance sanatos. Insa doctorul nu si-a dat seama ca vorbeste cu o femeie obsedata de mancarea sanatoasa, care credea ca exista doar cateva alimente bune pentru organism.
Ulterior, Rutzel a fost diagnosticata cu anorexie. Acest diagnostic a fost contestat de organizatiile de la Washington care militeaza pentru sanatate. Grupul, care reuneste mai mult de 35 de organizatii din domeniul sanatatii, vre