Pentru prima dată după o pauză de 12 ani, Uniunea Europeană şi-a dat acordul pentru cultivarea unei plante modificate genetic: este vorba de cartoful Amflora dezvoltat de BASF, gigantul german al chimicalelor. Nu vom mânca, însă, piure modificat genetic, pentru simplu motiv că acest cartof a fost aprobat doar pentru a fi utilizat în industrie sau pentru hrana animalelor. Amflora va fi cultivat în Cehia, Suedia şi Germania. Până acum, doar un tip de porumb modificat genetic de către corporaţia Monsanto era acceptat în Uniunea Europeană, acesta primind acordul UE în urmă cu 12 ani.
Se pare, însă, că organismele europene intenţionează să simplifice procedura de acordare a licenţelor pentru cultivarea de plante modificate genetic. Acestea ar putea fi acordate la nivel naţional, începând chiar din vară, inclusiv pentru plante destinate consumului uman. De altfel, este de înţeles, Europa este continentul care a rămas în urmă la acest domeniu. În SUA, Canada, Brazilia, India, China, se cultivă pe scară largă plante modificate genetic, iar restricţiile din Europa duceau la competitivitatea scăzută pe piaţă pentru fermierii europeni. Totul, din cauza temerilor activiştilor în faţa acestui tip de modificări, deşi analizele arată că ele nu ar fi dăunătoare. Şi cartoful Amflora are duşmanii săi, precum ministrul italian al agriculturii, care susţine că acest cartof conţine o genă rezistentă la antibiotice. Cartoful nu e, însă, destinat consumului uman…
Nu sunt un specialist, fireşte, dar inginerii din domeniu cu care am vorbit susţin că plantele modificate genetic ar putea fi mai sănătoase, chiar, pentru consumator. Deoarece se obţin hibrizi rezistenţi la boli şi dăunători, ceea ce înseamnă că plantele nu vor mai fi stropite cu tot felul de chimicale pentru a evita îmbolnăvirea plantei. În plus, ceea ce se produce prin modificarea genetică se producea şi înainte,