Inginerul agronom Aurelian Băicuş este prezent în fiecare duminică la Târgul de antichităţi din Castellon. Cea mai valoroasă piesă sa a fost o monedă românească veche de 128 de ani, pe care a achiziţionat-o un alt colecţionar spaniol din Marbella.
Aurelian Băicuş (64 de ani), originar din Brâncoveni, judeţul Olt, de profesie inginer agronom, a fugit din România în urmă cu 20 de ani, ascuns în vagonul unui tren. În Germania l-a ajutat un colecţionar autohton, cu care coresponda de mulţi ani, şi care l-a îndrumat să meargă în Spania.
Intenţia lui era de a cumpăra o colecţie de timbre spaniole, cea mai valoroasă pe care o deţine acum, după care urma să se întoarcă în România în acelaşi mod în care venise. Însă împrejurările l-au făcut să rămână în Peninsulă: „Nu aveam de gând să mă stabilesc aici, dar, cum mama a murit în timp ce eu eram în Spania şi nu mai aveam familie în ţară, am hotărât să nu mai plec înapoi", povesteşte Relu, cum îi spun prietenii.
Timbrele româneşti, cele mai rentabile
Ajutat de un colecţionar spaniol, Aurelian s-a stabilit la Valencia şi a pornit pe drumul afacerilor, vânzând monede şi timbre vechi. Cu timpul, s-a făcut cunoscut printre colecţionarii din toată Spania. „A fost foarte greu ca spaniolii să mă accepte. În acele vremuri eram singurul român pe care îl cunoşteau. Unii nici măcar nu auziseră de România", adaugă Aurelian.
În cei 20 de ani petrecuţi în Spania, Relu a vândut multe monede, însă cele mai rentabile „afaceri" le-a făcut cu timbrele româneşti şi ruseşti.
S-a retras într-un loc liniştit
După doi ani de şedere în Spania, Relu şi-a găsit sufletul-pereche, Rosalia, cu care s-a căsătorit. După 16 ani de căsnicie, soarta i-a jucat încă o farsă, lăsându-l văduv, acum trei ani. Din acest motiv, el a hotărât anul trecut să-şi închidă magazinul de antichităţi din Valen