Dupa varsta de 50 de ani, vitaminele si suplimentele alimentare va ajuta sa va mentineti vigoarea si energia si chiar sa traiti mai mult, scrie prevention.com.
«Exista unele substante nutritive, cum ar fi calciul si vitamina D, care sunt esentiale pentru femeile de peste 50 de ani», spune purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica, Roberta Anding.
Totusi, unele suplimente pot fi daunatoare daca luati mai mult decat doza recomandata. Excesul de calciu din organism poate creste riscul sa faceti pietre la rinichi, iar tensiunea arteriala poate scadea periculos de mult din cauza unor cantitati prea mari de magneziu in corp.
Vitamina D
Puteti reduce riscul de imbolnavire de cancer esofagian, de colon, sau de cancer la san cu 30-50% doar printr-un consum suficient de vitamina D, spune doctorul Michael F. Holick, profesor la Scoala de Medicina de la Universitatea din Boston. Vitamina D inhiba cresterea celulelor canceroase si, de asemenea, activeaza sistemul imunitar astfel incat acesta sa poata lupta impotriva infectiilor.
Mai putin de 10% din femeile peste 50 de ani isi iau doza recomandata de vitamina D din alimente, spune Holick. Surse bune sunt galbenusurile de ou, pestele gras (somonul salbatic) si produsele alimentare fortificate, cum ar fi laptele si cerealele. Puteti, de asemenea, creste nivelul de expunere la soare, care este transformat in vitamina D la nivelul pielii, dar odata cu trecerea timpului, capacitatea organismului de a produce vitamina D de la lumina soarelui scade.
Doza corecta este de 1000 micrograme pe zi. Doza zilnica recomandata de vitamina D intareste muschii si alina semnificativ durerile de oase si musculare la aproximativ jumatate din femeile care au aceste simptome.
Calciu
Mineralele mentin oasele puternice si sunt vitale pentru functionarea norma