În ultimii 20 de ani, un singur bloc cu bulină roşie din Ploieşti a fost consolidat. Este vorba de un imobil cu patru etaje, situat pe strada Cibinului, ale cărui lucrări de reconstrucţie au durat mai bine de trei ani de zile. Sursa: Adrian Paul
Restul de 46 de clădiri, majoritatea blocuri construite în anii 60-70, se regăsesc pe o listă a Primăriei Ploieşti şi nu au nicio şansă să fie reabilitate în viitorul apropiat.
Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, de vină sunt şi locatarii, care nu au cerut demararea lucrărilor.
„În funcţie de fondurile alocate de guvern se vor face noi expertize tehnice. Oricum, nicio asociaţie de proprietari nu a solicitat consolidarea vreunui bloc cu bulină roşie”, susţine Cristina Iancu, purtător de cuvânt al Primăriei Ploieşti.
„Blocul nostru are gradul întâi de risc seismic, iar asociaţia de proprietari a încercat de nenumerate ori să ia legătura cu primăria prin telefon sau audienţe. Ne-au plimbat cu vorba, iar la un cutremur mai mare de 7 grade blocul se face bucăţi”, susţine Silviu Vlad , locatar al blocului nr. 4, de de pe Şoseaua Nordului nr. 3.
Adăposturi de calamităţi, transformate în magazii
Alţi proprietari de apartamente din blocuri şubrede se consideră păcăliţi de statul român.
„Noi am cumpărat locuinţele de la stat, la acelaşi preţ cu alte clădiri care nu au probleme la structura de rezistenţă. Acum, diferenţa de pe piaţa imobiliară este de peste 20.000 de euro. Pe noi cine ne despăgubeşte?” se întreabă Cristi Popa.
În prezent, doar câteva din cele 47 de imobile şubrede mai au pe faţade bulina roşie, considerată o ruşine de proprietari, care au îndepărtat însemnele imediat după plecarea angajaţilor ADPP Ploieşti.
Potrivit statisticilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, doar 35% d