PIAŢĂ BLOCATĂ. Chiar dacă scad preţurile cu 30%-40%, proprietarii nu reuşesc să găsească clienţi. Sursa: Vlad Stănescu
A scos casa la vânzare în urmă cu un an şi a scăzut, până acum, 40% din preţ, fără să aibă mai mult succes. Maria Colette Babin este una dintre proprietarele de case din Capitală care nu reuşeşte să găsească un cumpărător. Asta deşi construcţia, operă a aceluiaşi arhitect care a ridicat Palatul Cotroceni, se impune pe un mare bulevard bucureştean.
Nu există acum clienţi pentru astfel de construcţii
Criza a prăbuşit ca pe un maldăr de moloz piaţa proprietăţilor de lux din Capitală. Clienţii dispuşi să plătească numeroase milioane de euro pentru o casă-monument, amplasată central, sau o vilă ultra modernă, au dispărut fără urmă. În lipsa lor, cei care vor să vândă astfel de proprietăţi scad preţurile pe zi ce trece, fără să aibă mai mult succes.
Lunile trec, vizitatorii se perindă prin locuinţe şi pleacă aşa cum au venit. „Achiziţiile de vile erau investiţii de portofoliu. Unii mai cumpărau ca să închirieze ulterior, dar pentru că acum şi chiriile sunt foarte jos, nu mai e rentabil. Oamenii cu bani preferă să distribuie finanţele de care dispun către alte nevoi”, explică Ion Cătutoiu, managing partner agenţia Real Time.
Preţul a scăzut de la 12 milioane de euro la 7
După un proces de revendicare de aproape zece ani şi cheltuieli de mii de euro, femeia, alături de alţi doi moştenitori, a obţinut de la RA-APPS cheile unei impunătoare vile de pe Bulevardul Lascăr Catargiu.
Construită în stil neobaroc, în 1936, de bunicul ei moşier, casa a găzduit, în cele 16 camere ale sale, întâi Ambasada Japoniei şi apoi a Chile. De doi ani, însă, e nelocuită şi asta a lăsat urme: pereţii s-au scorojit, frumoasele vitralii sunt acoperite de praf, iar în aer pluteşte un miros stătu