„Google Earth“, programul computerizat care oferă imagini ale Pământului văzut din satelit, fotografiat din avion sau desenat de cartografi, dezvăluie multe secrete. Unele zone au fost înceţoşate, însă, la cererea unor guverne, armate sau persoane publice, pe motiv că hărţile şi fotografiile îi pot ajuta pe terorişti.
Câteva fotografii aeriene ale unui imens „cimitir"de avioane din Statele Unite, în care sunt împrăştiate peste 4.200 de avioane, civile şi militare, pe care americanii le-au scos din uz au făcut recent senzaţie în presa britanică. Pe o suprafaţă de 10,5 kilometri pătraţi, undeva lângă aeroportul din Tucson, Arizona, sunt aşezate ordonat, pe solul stâncos al deşertului, toate fostele „vedete" americane ale aerului începând cu cel de-al Doilea Război Mondial.
Un grup de tehnicieni ai forţelor aeriene mai caută, la nevoie, piese de schimb care încă mai au „ore de zbor" şi completează, în cazuri de urgenţă, avioanele aflate în uz. Câţiva artizani se distrează şi fac avioane viabile din piese luate de la mai multe „rable", dar astfel de creaţii au numai o valoare sentimentală pentru că rareori primesc autorizaţie de zbor.
„Cimitirul" avioanelor oferă însă o privelişte cu valenţe artistice. Sute de şiruri, a câte zeci de avioane fiecare, stau nemişcate sub soarele deşertului aşteptând o schimbare. Nu-i de mirare că, după ce a fost prezentată de „Daily Mail", această zonă a fost căutată pe Google Earth de peste trei milioane de utilizatori! Dar, oricât ar fi de uluitoare aceste imagini neorealiste, simpla lor accesare a readus în discuţie problema secretizării anumitor informaţii vizuale.
Probabil nu întâmplător, la distanţă de numai o zi, alte fotografii făcute din avion, care surprind localizarea flotei de rezervă a Statelor Unite, au fost lansate în presă, ca exemplu concret al indiscreţiei de care dă dovadă Google punând la dispoziţi