Alexandru Mircescu, un elev de 15 ani, iubeşte să meargă la şcoală. Asta se vede din felul în care vorbeşte despre ore, materii şi profesori. Este elev în clasa a IX-a la American International School of Bucharest AISB (Şcoala Internaţională Americană) şi se numără printre norocoşii care au obţinut o bursă de studiu aici. Sursa: Oana Dan Anual, AISB oferă câteva burse de studiu elevilor români foarte buni, dar care nu îşi permit să plăteasă taxele ce se ridică la 18.000 de euro pentru fiecare an de liceu.
De când era în şcoala generală, Alex a intrat pe site-ul şcolii, s-a informat şi şi-a convins părinţii să vină la întâlnirea cu profesorii. Apoi a aplicat pentru bursă şi a obţinut-o. „Criteriile de evaluare şi de notare sunt foarte diferite aici faţă de o şcoală de stat”, spune liceanul, care este pasionat de webdesign şi studiază asta şi la şcoală.
El explică sistemul de evaluare de aici: ai un proiect de făcut, dar primeşti baremul cu toate aspectele pe care trebuie să le conţină, faţă de şcoala de stat unde ţi se dă o temă şi fiecare elev o rezolvă după capul lui. La şcoala americană, care este o instituţie de învăţământ particulară, fondată în 1962, evaluarea nu se desfăşoară după sistemul clasic care presupune notarea elevului pe teme şi la lecţie.
Aici elevii sunt notaţi de-abia la finalul cursului, dar se ţine seama de multe aspecte, inclusiv de felul în care este realizat un proiect, de prezenţă, de interacţiunea din timpul orelor etc.
Istoria şi geografia se învaţă împreună
La liceu nu se merge pe specializare, ca în liceele de stat. Elevii au ore de matematică, română, engleză, istorie şi geografie şi au posibilitatea de a alege opţionale. Alex a ales webdesign şi digital publishing. El studiază patru materii pe zi la şcoală, apoi are activităţi extracuriculare (şi-a ales cursuri de fo