Povestea cu gardul şi leopardul vă e cunoscută tuturor. Ei bine, ce veţi citi mai jos nu este o poveste, iar gardul e o piaţă-economat din Bucureşti. Doi reporteri evz.ro privesc la pomul cu gunoaie din faţa lor, apoi ochii coboară pe blocurile cu balcoane improvizate şi, într-un final, pe grămezile de gunoi şi copiii din jurul lor. Locul: Bucureşti, Rahova, strada Pucheni şi aleile care dau spre ea.
1 /.
Din spatele pieţei Economat din Piaţa Rahovei începe locul unde copiii se joacă cu resturi de prin gunoaie şi grămezile de deşeuri substituie cromatic un peisaj urban normal: un strat de flori, un pom înflorit etc.
La o privire aruncată pe harta Bucureştiului, strada Pucheni nu pare deosebită de orice altă stradă. Poate doar numele sună uşor regional.
Dar odată intrat din Calea Rahovei pe strada cu pricina, se deschide o altă lume, marginală, ignorată, care devine importantă doar când sunt alegeri în sector. Atunci se aduc pubele de gunoi şi se pun petice de ciment în faţa blocurilor aduse parcă într-o parte, dar mândre purtătoare de antene parabolice.
În blocuri-vagon, în garsoniere înguste care au la geamuri, în loc de glastre cu flori, pături şi ţoale colorate la uscat, trăiesc familii numeroase. Copiii cresc cu manele, coji de seminţe şi pungi de gunoaie care, dacă nu eşti atent, îţi pică în cap de la etaj.
După blocurile gri
Cresc gunoaie. Cu fiecare ploaie, cu fiecare iarnă şi apoi cu fiecare primăvară înfloresc resturile aruncate la întâmplare în mijlocul aleii sau prin spatele celor trei blocuri dispuse paralel. Firma de salubritate se chinuie zilnic să ridice gunoiul. Dar nu poate schimba năravul.
Oamenii se plâng de lipsa pubelelor. „Suntem trei blocuri aici şi nicio ghenă”, spune Vasile Adalbert Lucian, un bărbat de vreo 40 de ani. Mănâncă seminţe şi stă pe covoru