Să recunoaştem: în foarte multe familii, în toate culturile şi civilizaţiile, venirea pe lume a unui băiat este aşteptată cu un mai mare entuziasm. Pe glob, se nasc mai mulţi băieţi decât fete, dar încă de la început mamele constată (şi medicii confirmă) că bebeluşii de sex masculin sunt mai sensibili, mai fragili, mai expuşi îmbolnăvirilor. Din cauze genetice, imunologice, metabolice, hormonale, încă incomplet elucidate, peste tot în lume, de la naştere până la bătrâneţe, femeile sunt mai sănătoase decât bărbaţii şi trăiesc cu câţiva ani mai mult decât aceştia.
FEMEIA, "ÎNGER PĂZITOR"
Din motive culturale şi educaţionale, care ar trebuie mai pe larg discutate, deosebirea între sexe se adânceşte pe parcursul vieţii. Astfel, în caz de boală, bărbaţii se prezintă mai greu la medic şi încă mult mai greu pentru investigaţii sau screeninguri; sunt mai reticenţi, mai puţin cooperanţi şi stabilesc mai dificil o relaţie cu medicul lor. De fapt, sarcina îngrijirii unui bărbat trece, de obicei, de la mamă la soţie, apoi la fiică.
Cei care nu au un astfel de "înger păzitor" în viaţa lor au mai multe probleme de sănătate şi ignoră, de obicei, acţiunile de prevenţie sau noţiunile unui tratament corect. La asta se adaugă viciile sau obiceiurile nefaste, care sunt mult mai frecvente în rândul bărbaţilor, uneori fără a fi recunoscute sau amendate ca atare: fumatul, consumul de alcool, relaţii sexuale întâmplătoare, mâncarea nesănătoasă, stilul de viaţă aventuros sau dezordonat, lipsa de preocupare pentru igienă.
În concluzie, nu este deloc surprinzător că bărbaţii depăşesc în procentaj femeile la toate afecţiunile aflate pe primele 15 poziţii într-un top al mortalităţii, cu excepţia bolii Alzheimer, maladie pe care, ironic, cei mai mulţi bărbaţi nu trăiesc destul de mult ca să o facă!
OF, OF, INIMIOARĂ!
Bolile cardiovasc