Cercetatorii americani au socotit ca o taxa de 18% pe pizza si sucuri ar putea face ca adultii sa slabeasca circa 2 kilograme pe an.
Aceasta taxa ar putea fi folosita ca o masura antiobezitate, care costa anual statul 147 de miliarde de dolari, relateaza Reuters, citand un raport aparut luni in Arhivele Medicinei Interne.
Chiar daca nu ar rezolva problema obezitatii in toata amploarea sa, ar putea fi o strategie de bun augur, chiar daca ar intampina opozitie din partea producatorilor si retailerilor. In plus, ar exista si mai putine cazuri de diabet, se specifica in raport.
Doua treimi dintre americani sunt ori supraponderali, ori obezi. Deja state precum California si Philadelphia au introds taxe pe bauturile racoritoare, incercand sa limiteze consumul lor.
Cercetatorii de la Universitatea Carolina de Nord, care au realizat aceste calcule, au monitorizat 5.115 adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, din 1985 pana in 2006.
Comparand preturile la pizza si suc pe o perioada de 20 de ani, au observat ca cresterea cu 10% a acestora a avut ca urmare o scadere a cantitatii sucurilor consumate, rezultand cu 7% mai putine calorii. Tot in aceeasi perioada si in aceleasi conditii, s-a observat ca un pret mai mare cu 10% la pizza duce la un consum mai mic, rezultand in cu 12% mai putine calorii.
Asa s-a ajuns la concluzia ca o taxa de 18% aplicata celor doua, suc si pizza, ar taia din meniul zilnic 56 de calorii de persoana, ceea ce ar duce la o greutate cu 2 kilograme mai mica la finele anului.
Cercetatorii americani au socotit ca o taxa de 18% pe pizza si sucuri ar putea face ca adultii sa slabeasca circa 2 kilograme pe an.
Aceasta taxa ar putea fi folosita ca o masura antiobezitate, care costa anual statul 147 de miliarde de dolari, relateaza Reuters, citand un rapo