În practică, prezenţa lui haemophilus influenzae este greu de evidenţiat, deoarece acesta nu determină o anumită infecţie, cu o simptomatologie specifică, ci un grup larg de infecţii, unele banale, altele extrem de grave. Confirmarea prin studii de laborator nu este foarte simplă, în schimb prezenţa lui este clar manifestă prin consecinţe.
Astfel, anual, haemophilus influenzae produce, în întreaga lume, trei milioane de îmbolnăviri severe, cu aproape 400.000 de decese, în special prin meningită şi pneumonie, la copiii sub cinci ani. În plus, în 15%-30% din cazuri, meningita este urmată de sechele grave, ca retard psihic sau surditate. Haemophilus este, în acelaşi timp, un model exemplar al succesului rapid al prevenţiei susţinute.
Cea mai virulentă tulpină, cea de tip b, responsabilă de cele mai severe îmbolnăviri, a beneficiat de un vaccin în anii '90. În ţările în care profilaxia a fost aplicată consecvent, căci, din păcate, este un vaccin mult mai costisitor decât celelalte vaccinuri destinate copiilor, frecvenţa îmbolnăvirilor a scăzut spectaculos cu 95%, cazuistica deplasându-se vizibil de la copii la adulţi.
MENINGITA, AFECŢIUNE GRAVĂ
Meningita este inflamaţia foiţelor care acoperă creierul. Se manifestă prin febră şi semne de infecţie respiratorie, având un debut insidios. La sugar, se observă plâns continuu, iritabilitate sau letargie, refuzul hranei, vărsături, bombarea fontanelei. La copilul mai mare apare cefaleea, fotofobie (sensibilitate la lumină), gât înţepenit şi dureros, astfel că aplecarea bărbiei în faţă se face cu dificultate. Ca şi în meningita meningococică, uneori, poate apărea o erupţie pe piele, ceea ce îngreunează diagnosticul. Boala se poate agrava rapid, urmând convulsii şi comă.
CELELALTE AFECŢIUNI
n) Epiglotita acută este o formă gravă de laringită, care poate determina obstrucţia