Mai multe studii au aratat ca fumatorii au un risc mai mic de a se imbolnavi de Parkinson. O noua cercetare vine cu completarea ca importanti sunt si anii de viciu, cu cat mai multi, cu atat fiind mai mic riscul de imbolnavire.
"Fumatul este nociv si nimeni nu ar trebui sa militeze pentru fumat doar pentru a preveni aceasta boala", explica Dr. Honglei Chen, cercetator din Carolina de Nord, unul dintre autorii studiului. Insa realitatea este ca fumatul chiar micsoreaza riscul de aparitie a bolii, relateaza Reuters.
In cadrul studiului au fost monitorizate, timp de 10 ani, 305.468 de persoane cu varsta de peste 50 de ani. In acest interval de timp, 1.662 dintre voluntari s-au imbolnavit de Parkinson.
Analizand datele, cercetatorii au ajuns la concluzia ca importanti sunt anii in care o persoana fumeaza si nu numarul tigarilor. Persoanele care fumau cel putin un pachet de tigari zilnic, mai putin de 10 ani, aveau un risc cu 4% mai mic de a se imbolnavi de Parkinson fata de nefumatori.
Riscul de a se imbolnavi era insa cu 22% mai mic in cazul celor care fumasera timp de 10 pana la 19 ani si cu 36% mai mic in cazul in care viciul dominase 20 pana la 29 de ani. In cazul celor care fumasera timp de 30 sau mai multi ani, riscul se diminuase cu 41%, au mai concluzionat oamenii de stiinta.
Totusi, fumatul nu incetineste evolutia bolii, odata ce aceasta s-a instalat, si nici nu influenteaza riscul de mortalitate.
Urmeaza ca substantele ce intra in compozitia tigarilor sa fie studiate, pentru a se afla care dintre ele ofera nervilor protectia si micsoreaza riscul aparitiei bolii.
Mai multe studii au aratat ca fumatorii au un risc mai mic de a se imbolnavi de Parkinson. O noua cercetare vine cu completarea ca importanti sunt si anii de viciu, cu cat mai multi, cu atat fiind mai mic riscul de