Anual, până în 2013, obiectivele de colectare selectivă şi reciclarea a deşeurilor din ambalaje pe care le are România cresc gradual, până ajung la standardele europene. Sursa: EcoRom Spre exemplu, anul acesta obiectivele de reciclare a hârtiei sunt la 60%, a plasticului 14%, a sticlei la 44% şi a metalelor la 50%, explică directorul EcoRom, Sorin Popescu.
Dacă România ratează ţintele de valorificare şi reciclare pe care le are o paşte, prin 2015, procedura de infringement şi riscă, dacă aceasta este declanşată şi aplicată până la capăt, amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neîndeplinit.
Ţinta de reciclare pentru 2013 este de 60% şi aceasta presupune ca, în fiecare an, ponderea de deşeuri colectate de la populaţie să crească semnificativ. Anul trecut, cu ajutorul containerelor puse la dispoziţie de EcoRom Ambalaje, au fost colectate 12.000 de tone de deşeuri de ambalaje.
Ţintele noastre de reciclare
România a avut anul trecut un obiectiv global de valorificare prin reciclare de 38%. Anul acesta, ţinta a crescut la 42%. În 2011 va fi de 46%. Pentru îndeplinirea acestor obiective este nevoie atât de educarea populaţiei, cât şi de infrastructura adecvată, explică directorul EcoRom Ambalaje.
„Ţintele fixate de UE pentru deşeurile de ambalaje pot fi obţinute numai prin extinderea rapidă a colectării selective de la populaţie, iar aceasta depinde în principal de modul în care autorităţile locale plasează deşeurile în rândul priorităţilor lor,” potrivit directorului EcoRom.
Povestea celor trei clopote colorate
Containerele galbene, albastre şi verzi sunt prezente atât în trei sectoare ale Bucureştiului, cât şi în 80 de localităţi din ţară, din 2006. În clopotul galben se aruncă deşeurile din plastic şi aluminiu, în cel albastru cele de hârtie şi carton, iar î