Este greu sa ai pofta de mancare in momentul cand comesenii se refera la mancarea din farfuria ta cu apelativul "mancare Frankenstein". Aceasta expresie a ajuns sa defineasca, in Europa, alimentele modificate genetic.
Cei care se opun vanzarii acestor alimente au reusit sa introduca imaginea de produse monstruoase, create prin intermediul unei tehnologii periculoase, de catre oameni de stiinta aroganti.
Insa Uniunea Europeana a ajuns la un punct de rascruce in relatia sa cu alimentele modificate genetic. Saptamana aceasta, fara sa faca prea mare tam-tam, oficialii europeni au dat liber fermierilor la plantarea cartofilor modificati genetic, aceasta fiind prima data cand Bruxelles-ul aproba cultivarea unor asemenea legume in ultimii 12 ani.
Cartoful respectiv, creat de gigantul chimic german BASF, nu este destinat consumului de catre oameni, fiind dezvoltat pentru a produce o cantitate mai mare de amidon, care este folosit in diverse domenii de activitate, cum ar fi productia de hartie.
Potrivit lui John Dalli, comisarul european pe probleme de sanatate si protectia consumatorului, decizia a fost luata pe baza "datelor stiintifice solide" si reprezinta o politica pentru "invotatia responsabila", relateaza Time.
Insa, unele state, convinse de faptul ca alimentele modificate genetic sunt proaste, nu sunt de acord cu aceasta decizie. Astfel, autoritatile din Austria au declarat ca vor scoate in afara legii cresterea cartofului respectiv. De asemenea, ministrul italian al Agriculturii, Luca Zaia, a declarat ca are intentia sa "apere agricultura traditionala si sanatatea cetatenilor".
Reprezentantii organizatiei de mediu Greenpeace au spus ca acest tip de cartof contine o gena care face oamenii imuni la anumite antibiotice. "Ar putea majora rezistenta unor bacterii la medicamente care pot salva vieti,