Majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic sunt sărace din punct de vedere nutriţional şi bogate în calorii, afirmă nutriţioniştii. Aproximativ 70 la sută din boli apar pe fondul alimentaţiei dezechilibrate. Pentru a funcţiona normal, organismul are nevoie de peste 50 de substanţe nutritive.
Nutriţioniştii ne atrag atenţia că alimentaţia joacă un rol crucial în menţinerea stării de sănătate pentru cât mai mult timp. Cu toate acestea, este foarte greu de rezistat în faţa alimentelor frumos ambalate de pe rafturile supermarketurilor, care, de multe ori, au şi preţuri foarte atrăgătoare.
Testează-ţi aici cunoştintele despre cele cinci grupuri de alimente şi cât de mult ai nevoie să consumi din fiecare dintre ele
Majoritatea alimentelor industrializate, care sunt bogate în aditivi alimentari şi în arome sintetice, asigură organismului doar „combustibilul" indispensabil pentru a funcţiona, dar nu şi substanţele nutritive indispensabile de care are nevoie pentru a se menţine sănătos.
„Calitatea alimentelor are două faţete: una dintre acestea este extrem de atrăgătoare, dar deseori mincinoasă şi pune accentul pe calităţi senzoriale: gust, miros, culoare, aromă, savoare şi nivel de saţietate. Cealaltă faţă se referă la calitatea nutriţională, la valoarea biologică a alimentelor, care nu poate fi evaluată direct prin simţurile noastre", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii „ Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Nutrienţii esenţiali, înlocuiţi
Alimentele procesate, pe lângă faptul că sunt dezechilibrate nutriţional, sunt lipsite şi de nutrienţii esenţiali, mai exact sunt devitalizate. Substanţele nutritive au fost înlocuite cu zaharuri rafinate (hipeglicemice şi cancerigene), grăsimi artificiale (de exemplu, margarina) şi proteine cu va