Aproximativ 20.000 de persoane au murit în Marea Britanie pentru că nu au putut beneficia de tratamentul unor forme mai rare de cancer.
Institutul naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică (NICE) s-a văzut nevoit, din lipsă de fonduri, să refuze includerea unor medicamente folosite la scară extinsă în Statele Unite şi Europa pe lista tratamentelor finanţate de Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), arată un raport al organizaţiei Rarer Cancers Forum (RCF), citat de Daily Mail.
În schimb, potrivit unor informaţii apărute în presa britanică săptămâna trecută, 21 de miliarde de lire sterline (23 de miliarde de euro), s-au dus pe apa sâmbetei, adică pe programe eşuate de combatere a inegalităţii. Suma irosită reprezenta o cincime din bugetul anual.
ZECE MEDICAMENTE
De aceste fonduri, din care s-ar fi procurat patru medicamente esenţiale în tratamentul formelor rare de cancer, ar fi putut beneficia 16.000 de bolnavi. Încă şase medicamente, care au fost respinse temporar, ar fi putut prelungi viaţa a încă 4.000 de bolnavi. Numai cinci medicamente dintre ele au fost aprobate, de acestea beneficiind 8.500 de persoane, se mai arată în raport.
Un alt impediment "mortal" în tratarea bolnavilor de cancer provine tot din sistem, al cărui ritm de lucru este foarte lent şi presupune multă birocraţie. De pildă, NICE are nevoie de 21 de luni pentru a putea decide dacă un medicament poate fi inclus pe listă. Criticate aspru de presă, autorităţile britanice au promis că vor reduce această perioadă la şase luni. Aproximativ 20.000 de persoane au murit în Marea Britanie pentru că nu au putut beneficia de tratamentul unor forme mai rare de cancer.
Institutul naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică (NICE) s-a văzut nevoit, din lipsă de fonduri, să refuze includerea unor medicamente folosite la scară extinsă în Statele Unite şi Europa pe l