Atenţie la ce mâncaţi în postul Paştelui. Specialiştii atrag atenţia că, anumite produse alimentare considerate a fi de post ”ascund”, de fapt, ingrediente de dulce. De aceea, înainte de a le pune în coşul de cumpărături, citiţi cu atenţie eticheta.
Nu toate produsele din soia sunt de post. Ingredientele conţinute sunt cele care ne pot spune dacă putem să mâncăm sau nu acel produs în postul Paştelui.
„Este vorba despre şniţelele, salamul, pateul sau caşcavalul din soia. Aceste produse nu sunt întotdeauna de post, deşi multe persoane recurg la consumul acestor alimente în perioadele de post”, atenţionează prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Specialistul spune că, pentru a fi siguri că nu ne păcălim consumând un aliment din soia în perioada de post, singura soluţie este să citim cu atenţie eticheta produsului.
Atenţie la „cazeină”, „praf şi derivat de ou”, „albumină” şi „zer”
''Ingrediente precum cazeina, praful de ou, derivatul de ou, albumina, zerul sau praful de zer sunt substanţe care nu au ce căuta pe etichetele produselor de post'', subliniază prof. Mencinicopschi. Acestor substanţe li se mai adaugă colorantul roşu carmin sau acidul carminic, întâlnit adesea sub denumirea de E120, şi hidrolizatul proteic.
Aşadar, până şi un banal colorant adăugat în alimente le poate ridica probleme persoanele care postesc. Acest lucru se întâmplă însă, atunci când colorantul este natural.
Alimentele cu colorant carmin (E120) nu sunt de post
Explicaţia este simplă. „Colorantul roşu carmin natural este de origine animală, pentru că el este extras din corpul unei insecte. Componenta principală a pulberii obţinute este acidul carminic”, explică prof. Mencinicopschi.
În ceea ce priveşte hidrolizatul proteic, produsele care îl conţin pot fi şi de post, dar şi de dulce. Esenţială est