Deschideti cu incredere usa micutei patiserii si inspirati adanc, caci dulciurile orientale preparate de libanezul Abbas Fadel sunt pe cat de gustoase, pe atat de parfumate.
La Fadel gasesiti 30 de feluri de prajituri dulci, dar si patru feluri sarate - cu branza, cartofi, ciuperci si spanac, numite Moajanet. Dintre cele mai ispititoare varietati dulci va recomandam osmelie cu caimac, baclavaua cu nuca, fistic, caju si muguri de pin, saivie cu crema de lapte, mamul - un amestec din gris cu nuca, fistic si curmale, sau sfuf, un fel de cozonac cu sofran.
Baclavalele sunt diferite fata de cele turcesti, cu care sunt obisnuiti romanii. Cele turcesti sunt foarte dulci, nu poti manca mai mult de doua bucatele, ne explica Fadel, care guverneaza lumea dulciurilor orientale din Bucuresti inca din 2000. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sunt facute cu sirop de zahar. La prepararea celor libaneze, in schimb, se foloseste mierea. Gustul e diferit si poti manca linistit, fara sa ti se faca rau.
Fadel dezvaluie si secretul baclavalei e: cea mai importanta parte este foietajul, dar si cum il intinzi. Ai nevoie de multa experienta, timp si rabdare, dar daca ai coca gata, totul este floare la ureche. Foaia trebuie sa fie bine intinsa si foarte subtire. "Daca este groasa, deja nu mai este baclava", spune Fadel. In plus, la unele tipuri de baclava se foloseste si apa de trandafiri.
Modul de pregatire al prajiturilor este important, dar ceea ce le face cu adevarat speciale pe cele de la Fadel este un ingredient secret pe care proprietarul il adauga in toate retetele: sufletul. "Desi exista mai multe patiserii de genul asta in Bucuresti, nu toate sunt la fel de bune si de-asta se inchid, pentru ca nu se pune suflet in preparare. Sufletul vine de la Dumnezeu si ma ajuta. Eu nu stiu sa fac altfel", spune libanezul, ai carui musterii fideli sunt copiii,