Suntem în postul Paştelui şi mulţi dinte noi încearcă să-şi purifice sufletul şi trupul consumând doar produse vegetale, cum sunt pateul de soia, caşcavalul de soia, zacusca sau alte alimente, care, teoretic, nu conţin proteine animale. Cel puţin aşa zic producătorii şi comercianţii. În realitate, aşa cum susţin specialiştii în alimentaţie, există produse de post care de fapt au ingrediente “de dulce”. Aşadar, înainte să băgaţi ceva în gură, uitaţi-vă bine pe etichetă, să nu faceţi vreun păcat şi să vă spurcaţi!
Unele produse de post pe bază de soia sunt, de fapt, “de dulce”. Cu alte cuvinte, noi vrem să ne miluim şi să postim în această perioadă, şi dracu’ nu ne lasă! Sau, altfel spus, cei care fabrică produsele de post din România încearcă să-şi bată joc de noi.
«Sunt produse vegetale cu proteine animale»
“La ultimul post, cel de Crăciun, am văzut de mai multe ori prin hipermarketuri, la raioanele cu produse de post, alimente vegetale care conţineau ingrediente cu proteine animale. De exemplu, un sortiment de caşcaval de post cu soia conţinea cazeină, un extract din lapte. Mai sunt tot felul de biscuiţi sau prăjituri, tot aşa, de post, care conţin albumină sau proteina din ouă. Roşu carmin sau E120 este un colorant natural extras dintr-o insectă (n.r - un gândăcel) şi se găseşte în mai multe alimente, cum ar fi crenvurştii.
Totodată, în produsele de post se mai întâlneşte şi hidrolizatul proteic care, dacă nu se specifică originea vegetală, e de la animale”, ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Acum, pentru toţi cei care n-au ştiut ce mănâncă, poate n-o fi un mare păcat, dar ne-am spurcat, aşa cum ar zice mama, care merge în fiecare duminică la biserică şi care ţine toate posturile de peste an.
Colorant natural dintr-un gândac