În timpul săptămânii, nenumăratele pub-uri, baruri şi restaurante sunt pline de clienţi. Iar oferta este pe măsură. Pe lângă berea belgiană sau englezească, vinurile franţuzeşti sau italieneşti şi scotch-ul scoţian sau irlandez, cei ce locuiesc şi muncesc aici au de ales între o musaca grecească, o friptură chiliană sau argentiniană, un curry indian, un somon din Atlanticul de Nord sau un sushi veritabil. În weekend însă, zona europeană este pustie. Majoritatea, dacă nu toţi eurocraţii, schimbă costumele pe blugi şi adidaşi şi fie dau o fugă până în ţările de baştină, fie vizitează marile oraşe din apropiere. Şi asta, pentru că în mai puţin de două ore de la Bruxelles poţi ajunge la Paris, Londra, Amsterdam sau Frankfurt.
Dantelă şi cartofi prăjiţi
Dacă am început în estul oraşului, luăm metroul câteva staţii de la Schuman şi ajungem în Grand Place: inima Bruxelles-ului, locul unde se spune că poţi să te uiţi în jur 360 de grade şi nu ai să vezi o singură clădire urâtă. În Grand Place puteţi face toate acele lucruri tipic bruxelleze. Adică puteţi mânca gaufre la orice colţ de stradă - proaspăt coapte şi asezonate cu frişcă. Tarabele vă incită cu faimoşii cartofi prăjiţi cu maioneză, fel de mâncare despre care unii jură că s-a inventat aici. Iar restaurantele mici şi cochete vă invită la scoici marinate, la stridii şi la alte specialităţi din peşte şi fructe de mare.
Aici puteţi cumpăra ca suvenir celebra dantelă belgiană sau vă puteţi face poze cu băieţelul pişăcios - Manneken Pis -, statuie care a devenit peste ani un adevărat simbol al oraşului.
Şi tot în Grand Place nu ocoliţi magazinele cu ciocolată. Fie că este vorba de Neuhaus, Cote D'Or, Godiva, Guilyan sau Leonidas, ciocolata este o instituţie în Belgia. Şi se vinde chiar şi la kilogram.
Cât despre bere... ar fi multe de scris şi multe sortimente de încercat până să ajungem să vorbim