Acum 30 de ani, nimeni nu era bogat în China. Astăzi, revista „Forbes“ relevă că în această ţară sunt 64 de miliardari, plasând China pe locul doi în lume, după Statele Unite. Prin simpla lor prezenţă, magnaţii Chinei adâncesc prăpastia socială, tot mai greu de acceptat într-o societate comunistă.
Mărirea numărului de miliardari în China este rezultatul firesc al unei creşteri economice fără precedent. Bilanţul pe luna februarie arată că această ţară a exportat anul acesta cu 50% mai mult decât anul trecut. Chinezii muncesc neobosiţi şi produc aproape tot ce se poate produce.
Mărfurile pe care scrie „Made in China" sunt în orice magazin, pe toate meridianele lumii. Prin urmare, e oarecum firesc ca o parte dintre patronii care şi-au dezvoltat afaceri beneficiind de îngăduinţa guvernului de la Beijing să devină miliardari peste noapte.
O avere clădită cu o baterie
Pe primele locuri între cei mai bogaţi chinezi sunt oameni care au dezvoltat afaceri clasice, precum investiţiile imobiliare, industrii de înaltă tehnologie sau minerit. Totuşi, marele secret al succesului chinez a fost dezvoltarea industriilor verzi, bazate pe concepte ecologice. De pildă, Wang Chuanfu (44 de ani), al patrulea cel mai bogat om din China, produce maşini electrice. El are o avere estimată la 4,4 miliarde de dolari şi este director general al firmei BYD.
Prin 2008, miliardarul american Warren Buffett a cumpărat 9,9% din această firmă, cu 230 de milioane de dolari, şi a obţinut, într-un singur an, un profit de un miliard de dolari din această afacere. Compania BYD a creat o baterie revoluţionară cu un electrolit nontoxic, care este 100% reciclabilă. Ea se încarcă la priză cu viteză foarte mare, ajungând la 50% din capacitate în primele 10 minute, iar maşina poate merge fără realimentare aproape 400 de kilometri. Noul model E6 atinge 96 de kilometri/oră în opt secunde