Aproape 5.000 de agricultori din Africa au acum posibilitatea de a beneficia de pe urma popularitatii tot mai mari a alimentelor ecologice in tarile industrializate. Printr-un program al Fondului Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), fermierii africani pot acum raspunde cerintelor pentru a intra pe aceasta noua piata.
Finantat de catre Germania cu suma de 2,4 milioane de dolari, programul FAO ii ajuta pe fermierii din Africa sa poata obtine certificarea necesara pentru produselor lor, dar si sa se incadreze la alte cerinte pentru export, astfel incat acestia sa-si poata vinde produsele ecologice pe piatele occidentale.
Piata produselor organice in tarile dezvoltate ar trebui sa creasca cu aproximativ 5 pana la 10% pe an in urmatorii trei ani, oferind noi oportunitati pentru micii agricultori din tarile sarace. Cu toate acestea, pentru acesti agricultori nu este usor sa se conformeze cu cerintele standardelor privind alimentele, impuse de tarile dezvoltate.
Pentru a intra pe "pietele organice", agricultorii trebuie sa treaca printr-o perioada de conversie de la culturile conventionale la agricultura ecologica si sa suporte costurile de productie mai ridicate ca urmare a aplicarii unor tehnici agricole noi. Totodata, tarile acestea vor beneficia si de preturi mai mari pentru produsele ecologice.
Programul FAO desfasurat in Burkina Faso, Camerun, Ghana, Senegal si Sierra Leone a ajutat mai multe grupuri de agricultori si micii exportatori sa depaseasca aceste provocari. FAO le-a permis acestora sa-si imbunatateasca abilitatile tehnice si calitatea productiei proprii, care vor permite acestor agricultori sa obtina un succes remarcabil in vanzarea de produse organice.
"Unele grupuri de agricultori nu au exportat inainte. In cel mai bun caz, si-au oferit produsele pe pietele locale, la preturi