Ultimele descoperiri ştiinţifice arată că supraponderabilitatea este scrisă în destinul fiecăruia, pentru că "termostatul" organismului este setat pe nivel înalt. Această teorie nu explică, totuşi, de ce mulţi oameni, în special în SUA şi Marea Britanie, se îngraşă considerabil. Timp de mii de ani, greutatea corpului uman a rămas stabilă. Milioane de calorii au trecut prin corpurile noastre, dar, în afară de câteva mici excepţii, greutatea noastră nu a înregistrat nici creşteri, nici scăderi majore. Un sistem biologic perfect părea să funcţioneze. Apoi, în anii 80, ceva s-a schimbat.
Acum trei decenii, mai puţin de un britanic din 10 era obez. Astăzi, unul din patru suferă de această afecţiune. Până în 2050, se crede că Marea Britanie va fi "in principal o societate obeza". Similar, şi chiar mai pronunţat, schimbările au avut loc şi în SUA, unde cercetătorii au descoperit nu numai că americanii intră în anii maturităţii cu o greutate considerabil mai mare decât în trecut, dar şi că, deşi în medie toată lumea se îngraşă, cei mai graşi câştigă în greutate mult mai repede decât ceilalţi. Diferenţa dintre cei mai graşi şi cei mai slăbi era enormă. Oamenii supraponderali luau din ce în ce mai în greutate.
Care au fost motivele pentru care milioane de oameni s-au îngrăşat atât de tare? Mâncarea gata preparată a devenit mult mai accesibilă, porţiile mai mari, au apărut mai multe lanţuri de restaurante şi, nu în ultimul rând, cultura a promovat excesiv mesele în oraş. Totuşi, accesibilitatea mâncării nu înseamnă neapărat că trebuie să o şi mâncăm.
Ce ne-a determinat să mâncăm mai mult decât avem nevoie? Cu siguranţă nu este vorba de o dorinţă determinată de teama lipsei de alimente, nici de o nevoie bazată pe foame sau pe pasiunea nebună pentru mâncarea excepţională. Mâncatul peste măsură nu afectează numai persoanele supraponderale. Chiar şi oam