Suntem în plină criză economică şi trebuie ne ajustăm bugetul de cumpărături pentru a cheltui cât mai puţini bani pe mâncare, scrie planetgreen.discovery.com. Iată câteva sfaturi care să te ajute să strângi cureaua.
1. Nu mai cumpăra mâncare gata preparată. Mulţi oameni cred că nu au timp să gătească, dar acest lucru nu este adevărat. Poţi pregăti o masă sănătoasă în mai puţin de o oră şi jumătate. Mâncarea gata preparată conţine mai mulţi conservanţi, mai multă grăsime şi sare şi este mai puţin sănătoaă decât mâncarea pregătită de tine în casă. În plus, vei cheltui mai puţin dacă te apuci de gătit!
2. Stabileşte meniul pe toată săptămâna. Astfel, atunci când mergi la cumpărături, vei şti exact ce ingrediente îţi sunt necesare şi nu vei fi tentată să cumperi alimente de care nu vei avea nevoie.
3. Fă-ţi provizii pentru mai mult timp. Cumpără conserve de legume, borcane cu bulion, orez şi paste pentru a-ţi pregăti mese bogate şi rapide.
4. Pregăteşte bucate din care poţi mânca de mai multe ori. Carnea va fi mereu cel mai scump aliment, de aceea încearcă să îţi diversifici dieta şi să găseşti şi alte surse de proteine.
5. Încearcă să mănânci mai multe legume la fiecare masă. Nu trebuie neapărat să mănânci o friptură de peste 300 de grame ca să te saturi.
6. Alege reţetele ieftine. Există multe reţete pe care poţi să le pregăteşti cu puţini bani, precum tocăniţa cu mămăligă sau salata de cartofi. Profită de o duminică răcoroasă ca să stai în bucătărie şi să găteşti o mâncare ce îţi va ajunge pentru mai multe zile.
7. Nu arunca resturile de mâncare. Dacă vei pregăti multe mâncăruri gătite, vei avea destule resturi în frigider. Nu le lăsa să se strice, ci utilizează legumele fierte pentru supe la tocăniţă. Foloseşte sosul de la spaghete pentru musaca.
8. Păstrează mâncarea la frigider. Nu uita mâncarea pe aragaz peste noapt