Dacă te preocupă provenienţa alimentelor pe care le consumi şi vrei atât să economiseşti bani, cât şi să ai o activitate plăcută şi relaxantă, o idee foarte bună este realizarea unei "plantaţii" pe balcon.
Creşterea numărului de "fermieri de balcon" este unul dintre cele mai clare semne că viaţa la oraş nu trebuie să fie deconectată de natură, iar această activitate în inima oraşului contribuie la schimbarea atitudinii cu privire la mediu.
Când vine vorba de o recoltă cât mai mare într-un spaţiu mic, Callum Saunders, un copywriter de 27 de ani din Londra, este expert. Nu are o grădină în adevăratul sens al cuvântului, asta dacă nu iei în considerare balconul pe care îl are în apartamentul de la primul etaj al unui bloc din oraş.
"M-am apucat de grădinărit când m-am mutat în apartamentul din Hackey, acum un an şi jumătate, dar am început să cultiv legume abia în aprilie anul trecut", a spus Saunders, a cărui unică experienţă în horticultură a fost că o ajuta pe mama sa în grădină, când era copil. "Prima dată mi-a venit ideea când aşezam nişte plante pe balcon şi m-am gândit cât de mult aş putea să cultiv în câteva ghivece. Restul e deja istorie".
Internetul te ajută
Dornic să împărtăşească experienţa sa cu alţi orăşeni pasionaţi de natură, Saunders a creat blogul "Gradina de zarzavaturi a Londrei", permiţând vizitatorilor să verifice progresul legumelor sale şi să citească sfaturi. Tânărul spune că vrea ca site-ul său să fie cat mai real şi util.
Blogul însuşi este înfloritor: în timpul verii a avut aproape 2500 de accesări pe lună. Saunders este, de asemenea, şi omul din spatele Reţelei Londoneze de Grădinari, care are aproximativ 120 de membri în prezent, dar numărul celor care vor să publice poze cu fermele din balcon, să vorbească cu persoanele mai experimentate, să îşi ia notiţe şi să dezbată diverse subiecte din domeniu pe foru