Iti incepi ziua, din reflex, cu o cafea. Sa fie bine, sa fie rau? Nu prea iti pui problema. Adevarul e ca parerile sunt impartite, existand si bune si rele.
MSN a alcatuit o lista a proprietatilor cafelei, ca tu sa poti maximiza efectele benefice ale cafelei si sa incerci sa le minimalizezi pe cele negative.
Ajuta memoria pe termen scurt
Cercetatorii au demonstrat ca abilitatile ce tin de memoria pe termen scurt si reactii sunt mai ascutite imediat dupa consumarea cafelei (cu cafeina). Chiar daca ai testat adesea pe propria piele acest aspect, a devenit oficial abia in noiembrie 2005, o data cu finalizarea studiului realizat de Radiological Society of North America.
Scanarea creierului a aratat atunci ca, dupa o cafea, regiunea din creier care tine de memorie si atentie lucra intens.
Nu da dependenta
Cafeaua tine mai degraba de obicei, de tabiet, niciun studiu nu reusind sa demonstreze ca da dependenta. Totusi, simptomele de sevraj, in lipsa ei, sunt, in mod paradoxal, reale. Chiar si cei care nu consuma decat o cana de cafea, dimineata, se pot alege cu dureri de cap in lipsa acesteia.
Aceste simptome ale sevrajului pot varia de la usoare dureri de cap, iritabilitate, pana la moleseala sau dureri musculare, stare de voma, vedere incetosata si chiar depresie usoara. Totusi, s-a demonstrat ca cine isi doreste sa se lase de cafea poate.
Cafeina are efect imediat, acesta scazand chiar si dupa 5 minute
La fel ca si drogurile, cafeina este imediat absorbita de organism. La cateva secunde dupa ce ajunge in stomac, cafeina penetreaza tractul digestiv si se imprastie in intregul organism, prin sange. Indata ce ajunge in creier, "drogul" isi pierde din potential si efectele sale stimulante.
Te ajuta sa respiri mai usor
Un raspuns biologic la cafeina es