Fiecare dintre noi am cunoscut durerea şi poate chiar "cea mai groaznică durere" avută vreodată. Cum să reacţionăm dacă noi înşine sau cineva apropiat are dureri intense, nemaiîntâlnite până atunci? Le ignorăm, încercăm să le tratăm prin mijloace uzuale, temporizăm prezentarea la medic din comoditate sau teama de a fi ridiculizaţi sau acţionăm prompt?
În principiu, orice durere neobişnuit de intensă, persistentă, diferită faţă de cele simţite anterior de persoana respectivă, ce apare la cineva care nu are de obicei dureri, sau durerea însoţită de alte semne îngrijorătoare ar trebui să aducă bolnavul rapid la medic.
CEFALEE
Chiar şi în aceste cazuri poate fi vorba frecvent despre cauze banale, dar zgomotoase, dar alteori de maladii severe, care pot pune chiar viaţa în pericol. Cefaleea severă este în 90% dintre cazuri benignă, putând fi produsă de răceală, sinuzită, contractură musculară, tulburări circulatorii, abuz de alcool, modificări hormonale, reacţii adverse sau interacţiuni medicamentoase. Alteori însă are cauze grave.
De exemplu, cefaleea intensă, manifestată brusc, însoţită de febră, poate apărea în gripă, meningită sau encefalită. În meningită (inflamaţia meningelui, foiţa care înveleşte creierul), durerea e însoţită de: fotofobie (sensibilitate la lumină), somnolenţă, confuzie, gât înţepenit şi dureros (astfel că aplecarea capului în faţă se face dificil), greţuri, vărsături etc.
ENCEFALITĂ
În encefalită (inflamaţia creierului) apar letargie sau iritabilitate, confuzie, halucinaţii, tulburări de comportament, convulsii. În gripă se observă tuse iritativă, secreţii nazale abundente, dureri musculare şi articulare şi o stare marcată de oboseală. Anevrismul cerebral (alterarea structurii peretelui arterial, cu dilatarea sa) poate evolua cu scurgeri mici de sânge sau ruptură masivă. Se manifestă p