Din hrana animalelor ajung in carne si lapte, trec frontierele in saci de soia si porumb, si se ascund intr-o sumedenie de produse; chiar si in virtuoasele “bio”, daca e sa dam crezare “gurilor-rele”. Sunt Organismele Modificate Genetic, pe scurt OMG-urile, in fata carora suntem cam lipsiti de aparare, si care nu peste multa vreme s-ar putea infiltra pana si-n medicamente.
Controversatul biopharming
Ei bine, acest lucru nu mai reprezinta o noutate decat pentru omul de rand; potrivit unui articol aparut recent in cotidianul italian L'Espresso, de asa-numitul "biopharming" producerea de medicamente cu ajutorul plantelor modificate genetic, impulsionata de perspectiva imbietoare a unei economii de miliarde de euro, se ocupa de cel putin 20 de ani multe institute de cercetare din lume. In ele investeste si UE, care a alocat 12 milioane de euro pentru PharmaPlanta, un consortiu public-privat din care fac parte 12 tari si care in 2009 a intrat in faza experimentelor clinice.
Vaccinul de la micul-dejun
In opinia lui Mario Pezzotti, profesor de genetica agrara la Departamentul de Stiinte si Tehnologie din cadrul Universitatii Verona, Italia, biopharmingul a ajuns in prezent la un punct de cotitura. "Pana in anii '90 s-a studiat posibilitatea de a produce banane, rosii sau cartofi modificate astfel incat sa contina vaccinuri;. In timp, totusi, ne-am dat seama ca aceasta idee era mai degraba naiva, pentru ca, de exemplu, este aproape imposibil sa hranesti copiii cu o doza terapeutica standard dintr-un vaccin sau o substanta activa. Astfel ca ne-am concentrat asupra posibilitatilor oferite de cultivarea de substante purificabile, si am ajuns la o mare varietate de posibile aplicatii, dintre care unele se afla de-acum in fazele testarii clinice".
Potentialul acestei alternative a fost demonstrat de altfel si de v