Cercetatorii mexicani au descoperit ca un ingredient din agave, plante din care se extrage materia prima pentru tequila, lupta cu bolile oaselor, printre care si osteoporoza.
Agavele, anghinarea, ceapa, usturoiul si cicoarea sunt bogate in fructani - carbohidrati ce nu pot fi digerati de organism, costand din molecule de fructoza -, fiind benefice nu doar in caz de osteoporoza si alte boli ale oaselor, ci in caz de diabet sau obezitate.
In plus, ele stimuleaza sistemul imunitar, scazand numarul bacteriilor din intestine, ameliorand constipatia si reducand riscul de cancer de colon, conform unui studiu citat de HealthDay.
Cercetarile anterioare demonstrasera deja ca fructanul stimuleaza dezvoltarea de bacterii benefice in intestinul gros, marind absorbtia mineralelor in organism, inclusiv a calciului si magneziului, necesare oaselor. Prezentul studiu a fost realizat pe cobai.
In cadrul cercetarii, s-a observat ca soarecii hraniti cu agave au absorbit mai mult calciu din restul alimentelor, iar nivelul unei proteine aflate in stransa legatura cu cresterea de nou tesut osos a crescut considerabil.
Descoperirea ar putea face ca in curand alimentele destinate copiilor sa contina fructan din agave, pentru a se preveni eventualele boli de oase de mai tarziu. Inghetata este numai unul dintre produsele care ar putea fi astfel imbogatite, fructanul putand fi folosit ca un substitut al zaharului.
Totusi, tequila nu ajuta, au tinut oamenii de stiinta sa remarce.
Cercetatorii mexicani au descoperit ca un ingredient din agave, plante din care se extrage materia prima pentru tequila, lupta cu bolile oaselor, printre care si osteoporoza.
Agavele, anghinarea, ceapa, usturoiul si cicoarea sunt bogate in fructani - carbohidrati ce nu pot fi digerati de organism, costand din molecule de