Bruxelles, 25 martie 2010
Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană are, la capitolul produse agricole, avantajul calităţii, datorită unui nivel foarte ridicat de siguranţă oferit de legislaţia în vigoare. În opinia deputatei europene, UE are datoria să promoveze produsele de calitate dar şi să acţioneze în favoarea protecţiei acestora în plan internaţional.
Declaraţia doamnei Dăncilă a fost făcută în cadrul dezbaterii, din Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), a raportului Scotta privind "Politica de calitate a produselor agricole: ce strategie trebuie urmată?", reuniune la care a participat şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
"Cerinţele pieţii sunt diverse şi din ce în ce mai multe. În Uniunea Europeană, cele mai importante aspecte sunt igiena şi siguranţa alimentelor, sănătatea şi valoarea nutriţională, precum şi anumite cerinţe ale societăţii. De asemenea, consumatorii sunt din ce în ce mai atenţi la contribuţia agriculturii la durabilitate, schimbări climatice, siguranţa alimentelor, biodiversitate, bunăstarea animalelor şi deficitul de apă. În faţa acestor noi provocări comerciale, principalul atu al fermierului european este calitatea", a declarat doamna Dăncilă.
În viziunea deputatei europene, UE are avantajul calităţii care se datorează unui nivel foarte ridicat de siguranţă asigurat de legislaţia în vigoare de-a lungul întregului lanţ alimentar, la care au contribuit fermierii dar şi producătorii. Există totuşi câteva aspecte care pot spori calitatea, consideră europarlamentarul român.
"Consider că Uniunea are datoria să promoveze produsele de calitate, dar şi să acţioneze în favoarea protecţiei acestora pe plan internaţional. În acest context, cred că este necesară aplicarea unui control mai riguros pentru acele produse ecol