Ar putea să trateze mai eficient cancerul, dar în acelaşi timp ar putea să îl şi provoace. Tehnologia cu nanoparticule are deja multiple întrebuinţări, dar a stârnit şi controverse între oamenii de ştiinţă.
În ultimii ani, auzim tot mai des de nanotehnologie, un domeniu avangardist al ştiinţei care până nu demult era utilizat doar în fizica moleculară. Astăzi, minusculele particule au pătruns în domenii precum medicina, alimentaţia sau cosmetica şi sunt studiate cu mare interes de către oamenii de ştiinţă, pentru că permit modificarea materiei de la nivel atomic şi molecular.
În prezent, există peste 2.000 de tipuri de nanoparticule şi peste 100 de alimente, de suplimente alimentare şi de cosmetice care le conţin pe piaţa internaţională. Şi în România există în prezent produse cu nanoparticule. Este vorba despre câteva creme antirid şi loţiuni de protecţie solară care promit o eficienţă sporită.
Ce aplicaţii au în alimentaţie
Minusculele particule promit o adevărată revoluţie tehnologică. Sunt de 70.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr, motiv pentru care pot pătrunde în orice microstructură a organismului. Sunt deja folosite în cultivarea, în producerea, în procesarea şi în conservarea alimentelor.
Agricultura le utilizează pentru împrăştierea mai eficientă a pesticidelor şi a îngrăşămintelor şi pentru decontaminarea apei. În producţia de alimente, nanoparticulele permit administrarea unor vitamine şi minerale odată cu alimentele (fără a le schimba aroma), intensificarea aromelor şi îndepărtarea unor agenţi patogeni din alimente.
Pot modifica ADN‑ul
Ca orice tehnologie nouă, şi cea cu nanoparticule ridică semne de întrebare cu privire la posibilele efecte adverse, insuficient studiate până acum şi nu tocmai uşor de evidenţiat. Studiile, puţine deocamdată, susţin că, din cauza dimensiunii foarte mici, nanopa